poniedziałek, 8 lutego 2016

Kanapki z pulled pork i pastą z suszonych pomidorów i rukoli


Skoro już wyczesana wieprzowina jest na stanie, to koniecznie zróbcie sobie takie kanapki. A najlepiej zaproście znajomych, kupcie/upieczcie bochenek chleba, zorganizujcie dodatki w postaci różnego rodzaju sałat, wytrawnych przetworów (polecam ogórki kiszone) i impreza gotowa! 

Ale jeśli chcecie się nacieszyć jego smakiem jedynie w swoim towarzystwie, to moja propozycja będzie dla Was idealna. Soczyste kawałki mięsa, które wcześniej możecie podgrzać razem z pozostałym po pieczeniu sosem, aż się proszą by wydawać z siebie ekstatyczne dźwięki. Każdy kto choć raz próbował pulled pork, doskonale wie o co chodzi! Ci, którzy jeszcze tej pyszności nie doświadczyli, koniecznie muszą to nadrobić. Uwierzcie mi, warto!

 

Kanapka z pulled pork i pastą z suszonych pomidorów i rukoli

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:

4 kromki chleba
 1 szklanka pulled pork
garść rukoli

pasta z suszonych pomidorów i rukoli:

garść rukoli
8 suszonych pomidorów (z oliwy)
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
pieprz do smaku


Przygotowanie:

Garść rukoli, suszone pomidory i oliwę wrzucamy do blendera i miksujemy, aż powstanie niezbyt jednolita pasta. Doprawiamy do smaku pieprzem.

Spodnią kromkę kanapki smarujemy przygotowaną pastą z suszonych pomidorów i rukoli, układamy umyte liście rukoli, a na niej wyczesaną wieprzowinę i przykrywamy kolejną kromką. Przekrajamy na pół, możemy spiąć wykałaczką, by napakowana kanapka się nie rozpadała.

Podajemy od razu.


Dla jeszcze ciągle niezdecydowanych podrzucam linki do dwóch przepisów, które do tej pory pojawiły się na blogu: 

http://lubietogotowanie.blogspot.com/2014/01/opatka-wieprzowa-i-kmin-wedzona-i-ostra_98.html http://lubietogotowanie.blogspot.com/2015/03/karkowka-wieprzowa-tandoori-masala-i_50.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.