niedziela, 7 lutego 2016

Kruche słodkie babeczki z kremem z ciasteczek Hit i porzeczkowym kisielem


Jeśli ostatnio zaglądaliście na bloga, to dzieliłam się z Wami przepisami na  kruche spody do słodkich babeczek i krem z ciasteczek Hit. Lubię sobie zrobić zapach tych małych foremek, by potem móc w sytuacji awaryjnej -  gdy goście na progu lub gdy sama wybieram się z niespodziewaną wizytą do kogoś - z nich skorzystać.

Do przygotowania kisielu możecie użyć również innych mrożonych owoców, takich jak maliny, jeżyny, borówki, czy jagody. Korzystajcie z tego, co zalega w czeluściach Waszych domowych spiżarni. Dla mnie styczeń-luty to dokopywanie się do tych wszystkich letnich smakołyków, za którymi coraz bardziej tęsknię nie mogąc doczekać się już wiosny. 



Kruche słodkie babeczki z kremem z ciasteczek Hit 
i porzeczkowym kisielem
przepis własny
(na 8 sztuk)

Składniki:


porzeczkowy kisiel:

1/2 szklanki czerwonych porzeczek (świeżych lub mrożonych)
1/4 szklanki wody
1 łyżka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ciasteczka łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy śmietankę i ponownie miksujemy, aż powstanie jednolity krem.

Do rondelka wrzucamy porzeczki, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i gotujemy, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, energicznie mieszamy, by nie powstały grudki, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż nadmiar wody odparuje. Odstawiamy na bok do ostygnięcia.

Do gotowych spodów nakładamy przygotowany krem ciasteczkowy. Na wierzch nakładamy ostudzony kisiel porzeczkowy. Podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.